Big data, productinnovatie en de hololens. Moet je in de bouw en infra op iedere trend inspelen of juist het hoofd koel houden? Jelmer Spijksma van Or-Quest ging aan de hand van 2 prikkelende vragen in gesprek met Erik Poel, Rayonmanager Noord-Nederland bij Reef Infra en Johan Gielstra, mede-eigenaar van KPMS Bouwadvies.

Heb je het eerste deel gemist? Je leest het hier.


 

Er ontstaan steeds meer kleine innovatieve bedrijven, netwerken van entrepreneurs. Zij komen met verbeeldingskracht tot nieuwe ideeën. Vaak ontstaan deze ideeën met een klein aantal mensen met verschillende achtergronden en verschillende interesses en talenten.

 

Welke rol spelen zij binnen jullie sector?

Johan Gielstra: “Daar moeten wij mee samenwerken. Die nieuwe ideeën heb je nodig om een toekomstbestendig bedrijf te zijn. Nieuwe technologieën en productinnovatie; het kost veel geld. Daarom moet je wel samen innoveren. Zo bespaar je kosten en vergroot je je kennis.”

Erik Poel: “Deze kleine bedrijven zitten vooral in de advieshoek. In onze sector zit je vaak op productinnovatie – dat kost inderdaad veel geld. Wij zoeken de samenwerking op het gebied van Biobased-asfalt of beton. Wij leveren jarenlange expertise aan, zodat we samen een innovatief product kunnen ontwikkelen. Je kunt nog zo creatief zijn, maar je hebt altijd een opdrachtgever nodig. Je moet weten hoe jouw investering in het concurrentieveld terechtkomt.”

 

‘Nieuwe ideeën heb je nodig om een toekomstbestendig bedrijf te zijn.’

 

Hoe gaan jullie zelf aan de slag met experimenten en vernieuwingen?

Johan Gielstra: “Wij experimenteren met augmented reality. Op een bestaande locatie laten we dan een stukje nieuwbouw met een hololens zien: zo kan het worden. We zochten contact met andere bedrijfstakken om meer kennis op te doen en de modellen in de hololens te verbeteren, zoals softwareontwikkelaar YP Your Partner. De game-afdeling van NHL Stenden Hogeschool helpt ons om de kwaliteit van het model te verbeteren. We werken dus samen met partijen en studenten zonder bouwkundige achtergrond. Als het gaat om vernieuwing moet je verder kijken dan de bouw alleen.”

 

‘Bereidheid om te leren en een flexibele en collegiale opstelling zijn essentieel’

 

Jelmer Spijksma: “Zo zie je dat ICT ook steeds belangrijker wordt in de bouw en infra. Een student met een game-opleiding kan je in sommige situaties verder helpen dan iemand met een bouwkundige opleiding. Kijk breder dan alleen je eigen sector. Met personeel is het net zo. Er is nu zo’n krapte op de markt dat we bij Or-Quest niet alleen meer naar een cv kijken. Wat veel belangrijker is: past de persoon binnen de organisatie en kunnen we samen iets bereiken? Die bereidheid om te leren en een flexibele en collegiale opstelling is essentieel.”

 

‘We moeten niet langer zo krampachtig doen, maar juist gebruik maken van elkaars ideeën.’

 

Erik Poel: “Wij zijn bezig met het ontwikkelen van een rotonde van cementloos beton. Bij dit soort grote innovatieve projecten heb je overheden en de expertise in de markt nodig om het van de grond te krijgen. En dus moet je openheid van zaken geven. Maar laten we eerlijk zijn: iedereen is aan het innoveren. We moeten niet langer zo krampachtig doen, maar juist gebruik maken van elkaars ideeën. De krachten bundelen; dat zou BV Nederland een stuk verder brengen.”

 


Ben jij klaar voor de toekomst?

Klaar zijn voor de toekomst. Het is de missie die Or-Quest zichzelf heeft gesteld. Een uitdagende missie, zeker in een dynamisch branche als de bouw, infra en techniek. Sectoren waarin innovaties en ontwikkelingen elkaar in snel tempo opvolgen. Dat vraagt om vakmensen die mee kunnen bewegen en nieuwe kennis binnen no time toepassen in de praktijk. Or-Quest heeft deze vakmensen in huis. Gouden Krachten die klaar zijn voor de toekomst. Kijk bij vacatures en detachering wat wij voor u kunnen betekenen.

 

Heb je het eerste deel gemist? Je leest het hier.