Wie klaar wil zijn voor de wereld van morgen, moet in de toekomst durven kijken. Maar hoe ziet die toekomst eruit? Jelmer Spijksma van Or-Quest ging aan de hand van 3 prikkelende vragen in gesprek met Erik Poel, Rayonmanager Noord-Nederland bij Reef Infra en Johan Gielstra, mede-eigenaar van KPMS Bouwadvies.

 

1. Wat gaat er gebeuren in 2018 in de bouw en infra?

Erik Poel: “We zoeken meer de samenwerking op. We spreken al niet meer over onderaannemers, maar over partners. We hebben elkaar nodig, dus benaderen we elkaar anders. De infrasector wordt een keten waarin we elkaar als gelijkwaardig zien. Dat vraagt van grote partijen om een andere, meer bescheiden rol.”

Johan Gielstra: “Dat herken ik. Voor iedereen wordt samenwerking steeds belangrijker. Wij werken graag samen met partijen. Ten eerste omdat je voor de ene klus een ander specialisme nodig hebt dan voor de andere. Ten tweede kun je zo beter aansluiten op de vraag van de opdrachtgever en de markt. Daarnaast moet je jezelf blijven vernieuwen en toegankelijk blijven. Dit doe je door samen te werken met je collega’s en met externe partijen. De relatie met mensen is erg belangrijk.

 

‘Voor iedereen wordt samenwerking steeds belangrijker’

 

2. Hoe word je de onmisbare Gouden Kracht in de toekomst?

Jelmer Spijksma: “Je netwerk wordt steeds belangrijker. Zorg dat je samenwerkt met collega’s binnen en buiten het bedrijf waar je werkt. Blijf in jezelf investeren. Bij Or-Quest doen we dit heel concreet door de Or-Quest Academy en Technische Bijbanen voor studenten.”

Erik Poel: “Dat is inderdaad het belangrijkste: onderwijs dat aansluit bij de vraag vanuit de markt. Nieuwe werknemers bij ons komen voor een groot deel van een hogeschool of universiteit en steeds minder vanuit het middelbaar onderwijs. Terwijl daar de echte techneuten zitten, die willen leren op de werkvloer. Specialisten waar we juist nu om staan te springen. We moeten opnieuw die aansluiting vinden, door actief het gesprek met het onderwijs aan te gaan.”

 

‘Blijf in je zelf investeren en werk samen met andere partijen’

 

Johan Gielstra: “Samenwerken met andere partijen houdt je organisatie scherp en vernieuwend. Dat wordt in de toekomst alleen maar belangrijker. We hebben de ervaring nodig van oudere mensen, maar ook de vernieuwing van jonge mensen. Wij hebben net een werknemer van 67 jaar aangenomen. Hij werkt veel met de iPad. Dat zorgt voor enthousiasme en vernieuwing bij collega’s.

 

3. Hoe anticiperen jullie nu al op die toekomst?

Johan Gielstra: “Zorg dat je niet achterloopt. Sluit je ogen niet voor wat er gebeurt in de markt en wees niet bang om nieuwe dingen te doen. De kunst is om te vernieuwen en toch jezelf te blijven. Automatisering neemt een enorme vlucht. Denk aan robotisering en prefab, maar ook digitaal inmeten en de koppeling van data aan BIM-modellen. Wij zijn nu bezig met de hololens. Onze inspecteurs lopen in de toekomst niet met papier of een iPad rond, verwacht ik. Dan communiceer je via een augmented reality bril waar data in wordt gezet en uitgelezen.”

Jelmer Spijksma: “ICT-oplossingen worden steeds belangrijker. Dat zie je ook met innovaties in de bouw. Daarom ben ik gestart met Yelgo: een tweede bedrijf waarmee we ons bezig houden met het opleiden en ontwikkelen van IT-talent. En we zijn continu bezig met big data: hiermee beschermen we de gegevens van al onze Gouden Krachten.”

 

‘Zorg dat je specialist bent en blijf jezelf vernieuwen’

 

Erik Poel: “Zorg dat je specialist bent. Alleen dan kun je maatwerk leveren. Na de crisis is onze flexibele schil inmiddels al weer een stuk kleiner geworden. Om onze continuïteit en groei te waarborgen, nemen we mensen die bij ons passen weer in dienst. Zorg als medewerker dat bedrijven je rugnummer weten en blijf jezelf vernieuwen.”

 


Ben jij klaar voor de toekomst?

Klaar zijn voor de toekomst. Het is de missie die Or-Quest zichzelf heeft gesteld. Een uitdagende missie, zeker in een dynamisch branche als de bouw, infra en techniek. Sectoren waarin innovaties en ontwikkelingen elkaar in snel tempo opvolgen. Dat vraagt om vakmensen die mee kunnen bewegen en nieuwe kennis binnen no time toepassen in de praktijk. Or-Quest heeft deze vakmensen in huis. Gouden Krachten die klaar zijn voor de toekomst. Kijk bij onze vacatures en detachering wat wij voor u kunnen betekenen.


Or-Quest in gesprek over innovatie

Big data, productinnovatie en de hololens. Moet je in de bouw en infra op iedere trend inspelen of juist het hoofd koel houden? Or-Quest ging in gesprek over innovatie: ben jij klaar voor de toekomst? Lees het snel in deel II